SOUTH WEST TRAINS CYCLE HUBS
PROJECT DETAILS
Client

South West Trains

Contractor

Cyclepods

Problem Addressed

8 stations needed secure, stylish Cycle Hubs for commuters, each equipped with over 100 bike spaces, CCTV, repair facilities & lighting.

In 2016, Cyclepods took on our biggest project to date. We designed and built 8 new Cycle Hubs across the South West Trains Networks as part of their Cycle-Rail Integration project, in partnership with the Department for Transport, local authorities and the Rail Delivery Group.
All eight of the Southwest Trains Cycle Hubs have been built with a galvanised and powder coated steel structure with different combinations of glass, Kalzip and wooden cladding. The steel used is manufactured within the European Union to EU standards and the structure consists of 80 x 80mm box section columns with 100 x 100mm roof beams. It was specifically designed to allow for different claddings and sizes. The hubs are modular and can easily be added to in the future if so required.
The first of the cladding options was Kalzip. Kalzip is an aluminium cladding system, also manufactured in the EU, and designed to be hard wearing in all climates and environments. The nature of the cladding is both functional and allows for passive surveillance due to the perforated design of the material. The second cladding option was glass, which was used alongside wooden or Kalzip cladding for aesthetic purposes as well as providing a better lit environment to the inside of the hub. The glass used was 12mm thick, thermally toughened and laminated to give a higher resistance to crash penetration and splintering. The final cladding option was wood. The wood used was western red cedar which is a widely used architectural cladding due to its longevity and durability. The cedar itself is managed sustainably in Canada where for every 1 tree felled, another 3 are planted. At Ewell West, the addition of a green roof was also implemented for aesthetic as well as conservation reasons to help it blend in with the local environment.
The outside of each hub has clear signing to indicate their intended use, as well as advertising some of the facilities such as CCTV presence, 24-hour usage and maintenance tools. The storage provided inside the hubs was a two-tier system, CapaCITY. The CapaCITY is a Dutch rack and the design is optimised for ease of use and bike protection, as well as providing a space saving solution to bike storage. A total of 1,162 bike storage spaces have been provided for across the 8 hubs.
The hubs were also equipped with bike pumps and repair stands, providing a facility for cyclists to carry out minor repairs and maintenance, and customer information screens which display real-time weather information and train timetabling. Each hub was also fitted with lighting and CCTV to ensure they are well lit, secure and inviting facilities. As well as the hubs themselves, extensive groundworks were carried out in and around the area to create better forecourts, ramps and access routes.
Woking Station already had an existing 250 space Cycle Hub, so an extension was designed for this which would double the amount of bike spaces and retain exactly the same style as the original hub. The new section was built on steel stilts to raise it off the ground, in order to keep from losing the 10 car parking spaces underneath the new section. The two sections are linked with a small flight of stairs equipped with runners for users to easily wheel their bikes up and down. Access is also available to the new section via the street.

DOWNLOAD THE SOUTH WEST TRAIN CYCLE HUBS CASE STUDY

DO YOU REQUIRE A PROJECT LIKE THIS? WE'RE ONLY A CLICK OR CALL AWAY.

Contact us